Ghíčko, trochu jiné máslíčko

Moje mladší dcera mě hrozně zklamala. Přestala při vaření používat olivový olej a nahradila ho ghíčkem. Tohle mi udělala schválně. Vždyť ví, že na olivový olej nedám dopustit a že nic lepšího pro zdraví i chuť na světě neznám. Ale ona že prý objevila něco ještě lepšího. Říká tomu ghí, ale já si stejně myslím, že je to jen nějaké převlečené máslo.

Ghí je asi nejstarší superpotravinou na světě. V historii se s ním můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, kde bylo považováno za elixír života. Málokdo ale ví, že ghí není žádnou novinkou ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo, aby jim déle vydrželo. Dnes je velký boom ghí, protože vědecké výzkumy potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk,“ vysvětluje Andrea Dostálová, zakladatelka společnosti České ghíčko, která vyrábí ghí ručně a podle tradiční receptury.

Ghí je přepuštěné máslo, které vzniká převařením. Tím se tuk oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Díky absenci laktózy a mléčných bílkovin mohou ghí bez starostí používat na vaření i lidé s alergií na mléčné výrobky.

Ghí je prostě jedinečné

Máslo většina lidí bere jako nezdravou potravinu, které se je třeba vyhýbat. Pokud si ale denně dopřáváte pouze menší množství másla, zhruba tak na jeden krajíc chleba, určitě vám po zdravotní stránce nic nehrozí. Máslo (pozor neplést si s margarínem) je dobrým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích, což jsou vitaminy A, D, E a K. Tyto vitamin se podílí na aktivitě imunitního systému, podporují správný vývoj a krvetvorbu, a dokonce udržují stabilní hladinu některých hormonů. Množství obsažených mastných kyselin je navíc taktéž přínosné. 

A právě všechny tyto látky si uchovává i převařené máslo ghí, tzv.  ghíčko. Kromě nich jsou v něm obsažené i fenolické antioxidanty, hořčík a železo. Velkou výhodou ghí je také to, že má vysoký kouřový bod, což znamená, že ho lze použít i při opravdu vysokých teplotách – klidně až do 250 °C. Při smažení se tak nepřepaluje a nevytváří toxické látky. Dále pak má výborné konzervační schopnosti, takže vám v uzavřené nádobě vydrží i několik měsíců.

Kam nechodí doktor

Podle indické ajurvédy je ghí vysloveně všelékem. Výčet jeho zdravotních účinků je fascinující:

·        snižuje cholesterol

·        posiluje játra

·        obsahuje protivirové fenolické antioxidanty

·        má omlazující a regenerační účinky

·        vyživuje buňky

·        detoxikuje organismus

·        posiluje nervovou soustavu

·        podporuje plodnost

·        posiluje ledviny

·        ulevuje při hemeroidech a chronických bolestech kloubů

·        ulevuje při vodnaté rýmě a bolestech uší

·        pomáhá při únavě

·        posiluje zrak

·        je vhodné jako pleťová výživa a tonikum

Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži a také základem všech ajurvédských léků na kožní choroby. Pomáhá při trávení vyvažovat nadbytek žaludečních kyselin a udržovat a upravovat vnitřní prostředí žaludku. Posiluje mozek, nervovou soustavu a zlepšuje paměť. Podporuje činnost tkání a flexibilitu těla. V případě suché nebo popálené kůže či rtů je čisté ghí nejúčinnějším lékem. Pro jiné druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny dle potřeby.

Ghí v kuchyni

Používejte Ghíčko všude, kde chcete vůni a chuť másla. Nemůžete udělat chybu.

·        Ideální na smažení - Přepuštěné máslo ghí má vysoký bod kouřivosti a při zahřátí až na cca 240°C se nepřepálí, nevznikají těžce stravitelné látky, udělá se křupavá kůrka a smažené jídlo si můžete vychutnat, aniž by vám po něm bylo těžko.

·        Dodejte jídlu chuť - Ghí použijte při restování zeleniny, jako základ na polévku, omáčku, na jíšku, ale můžete jím hotový pokrm obohatit až na závěr na zjemnění. Mastěte jím knedlíky, brambory, kaše a nákypy. Potřete jím topinky, palačinky, na sucho opečené placky. Použijte jej při pečení cukroví, buchet, pečiva. Zkuste také experimentovat s kořením a bylinami, tuk je nositel chutě a vůně.

·        Ghíčko na chleba - Díky absenci laktózy si může přepuštěné máslo ghí namazat na chléb i ten, kdo je vůči klasickému máslu intolerantní. Ghíčko je velmi užitečné i pro cestování. Sklenice s Ghíčkem se nezkazí ani v teple a díky pevnému závěru se její obsah nevylije.

Jak si doma vyrobit vlastní ghí

Celou kostku másla vložte do hrnce a vařte na mírném ohni, aby příliš nepěnilo. Teplota by neměla přesáhnout osmdesát stupňů Celsia. Během varu sbírejte pěnu, která se začne vytvářet na povrchu. Takto táhněte, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy a vůně. Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by měla trvat okolo 15-20 minut, čím více másla budete čistit, tím více času to zabere. Převařením se máslo zbaví mléčných částic a zůstane jen průzračný tuk, zlatavé barvy a oříškové chuti. Horkou, ale ne vařící tekutinu, přeceďte přes čisté plátno nebo gázu z více vrstev do sklenice a je hotovo.

Do másla během procesu můžete přidat i různé koření, nebo stroužky česneku kvůli příchuti, bylinky přidávejte až po odstranění pěny a také je přeceďte přes plátno. Pokud chcete ghí máslo využívat jako kosmetickou masku, není nic lepšího než přidat heřmánek nebo levanduli. Celý proces by měl trvat zhruba 20-30 minut.

A pak už jen dobrou chuť a ještě lepší zdraví!


Zdroje: Miroslava Hejnová – VitaPlus.org, Kristina Lamperová – Lekarna.cz, Wikipedie.cz, ProfiDoplnkyStravy.cz a ČeskéGhíčko.cz.